}

19 Ιανουαρίου, 2015

Η αναγκαιότητα ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων στη σημερινή πραγματικότητα

Γράφει η Αγγελακοπούλου Σταυρούλα
Η Ελλάδα ως «γωνιακό» και «προνομιούχο οικόπεδο», από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν χώρος εντάσεων. Συνορεύει με κράτη που συστηματικά διεκδικούν επιθετικά την αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που κατά καιρούς έχουν υπογραφεί.
Η Τουρκία, η Αλβανία και τα Σκόπια που σφετερίζονται ακόμα και την ιστορία μας, είναι τρανά παραδείγματα. Πέρα από όλα αυτά, σήμερα ζούμε μια επικίνδυνη κατάσταση, που εκτίνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, με κινδύνους όπως την επαναχάραξη των συνόρων, την κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Στο ρευστό αυτό γεωπολιτικό περιβάλλον, ο μόνος εγγυητής αποτροπής δυσάρεστων καταστάσεων για τη πατρίδα μας, αποτελούν οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μια μακροχρόνια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.Η Τουρκία με Δούρειο Ίππο το γενικό τουρκικό προξενείο στη Κομοτηνή, διεκδικεί την δυτική Θράκη καθώς επίσης επιδιώκει τη συνεκμετάλλευση και διχοτόμηση του Αιγαίου. Οι Σκοπιανοί, δε διεκδικούν μόνο το όνομα της Μακεδονίας ως γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και την Ελληνική πολιτισμική κληρονομιά της. Διεκδικούν μέσω του ονόματος γλώσσα και ιστορία. Η Αλβανία με το όνειρο της δημιουργίας της μεγάλης Αλβανίας επιτίθεται στα όμορα κράτη διεκδικώντας (όπως έγινε πρόσφατα με τη Σερβία). Ήδη διεκδικεί την ήπειρο την οποία ονομάζει Τσαμουριά. Προκαλεί συστηματικά εμφανίζοντας σε σχολικά βιβλία και χάρτες τις διεκδικήσεις αυτές τις οποίες και γνωστοποιεί σε διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς οργανώσεις και τη διεθνή κοινή γνώμη. Μη ξεχνάμε και τους Έλληνες της βορείου Ηπείρου οι οποίοι έχουν αφεθεί στη τύχη τους.
Όσοι παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις από κοντά, αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, του Καυκάσου, της Κασπίας και της Νότιας Ρωσίας. Το ενδιαφέρον αυτό σχετίζεται με τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Η Ελλάδα που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ενεργειακή δύναμη οφείλει να αναζητήσει συμμαχίες, να εξαντλήσει την όποια δυνατότητα συνεννόησης με την Τουρκία και να αποκτήσει έγκαιρα στρατηγικό βάθος ώστε να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα. Όπως και να έχει, πέρα της οικονομικής κρίσης που καλούμαστε να ξεπεράσουμε σαν χώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ζώνη συγκρούσεων και μεγάλων ανακατατάξεων κυρίαρχο στοιχείο των οποίων είναι η αλλαγή συνόρων.
Συμπερασματικά η γειτονιά μας φλέγεται, ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας τα κράτη-συμμάχους επιβάλλει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα να συντηρεί και να κατέχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ