}

14 Ιουνίου, 2015

Σκηνικό Ιμίων στήνει ο Ερντογάν;

Έντονη ανησυχία καθώς η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία θυμίζει μέρες ‘96 

Ανεξέλεγκτα ανεβαίνει πλέον το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο. Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με την πολιτική αστάθεια να επανέρχεται μετά από 12-13 χρόνια σταθερότητας, αποτελούν τον χειρότερο οιωνό για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων.
Ήδη, στο σκηνικό αυξημένης διπλωματικής έντασης των τελευταίων εβδομάδων, την περασμένη Τρίτη προστέθηκε ένα απίστευτο περιστατικό ιταμής πρόκλησης των Τούρκων στο Αιγαίο και μάλιστα στην Άνδρο(!), που από θαύμα φαίνεται ότι δεν εξελίχθηκε σε «θερμό επεισόδιο».

Σύμφωνα με έμπειρους αμυντικούς αναλυτές και διπλωματικούς κύκλους, επρόκειτο για την πιο προχωρημένη ποιοτικά στρατιωτική πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο από την εποχή των Ιμίων. Όπως αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές, για μερικά λεπτά της ώρας εκείνη την ημέρα οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα «θερμού επεισοδίου», που τελικά η ψυχραιμία των Ελλήνων επιτελών απέτρεψε.
Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τρίτης, το τουρκικό πλοίο υποκλοπών «Τσανταρλί» εισήλθε μέσα στο πεδίο βολής της Άνδρου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το «Τσανταρλί» προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι «το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο» και αγνόησε επιδεικτικά την προειδοποίηση της φρεγάτας «Κανάρης» να απομακρυνθεί από το ενεργοποιημένο πεδίο βολής καθώς πραγματοποιούνταν βολές και η ασφάλεια του τουρκικού πλοίου ετίθετο σε κίνδυνο. 
Οι τούρκοι ισχυρίζονται ότι το πλοίο τους αποχώρησε όταν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν από πάνω του γα εκφοβισμό, που κλιμακώθηκε με πυρά που δέχθηκε σε απόσταση 300 γιαρδών.
Το Ελληνικό Πεντάγωνο απέφυγε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, σε μία εξισορροπητική προσπάθεια να πέσουν αφενός οι τόνοι της έντασης, αλλά και να μην αγνοηθεί εντελώς η σημασία της πρωτοφανούς τουρκικής πρόκλησης, την ώρα που στην περιοχή της Άνδρου, πλην του «Τσανταρλί» έσπευσαν ακόμα μία τουρκική κορβέτα και μία πυραυλάκατος.

Άγρια σενάρια

Οι εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων του τριγώνου Μαξίμου – ΥΠΕΞ – Πενταγώνου, αναφορικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι απογοητευτικά ανησυχητικές και δυσοίωνες. Η ανησυχία έχει κορυφωθεί μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην γείτονα, μετά και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εκτιμά ότι το πολιτικό σκηνικό στην Άγκυρα θυμίζει τις μέρες έντονης αστάθειας που είχαν προηγηθεί των Ιμίων. Και της παρ’ ολίγο σύρραξης μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, αλλά παρήγαγε αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα, καθώς πέραν της τραγικής απώλειας των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, έκτοτε η Τουρκία κατάφερε να επιβάλει στην στρατηγική αντιπαράθεση των δύο χωρών, αλλά και στην καθημερινή τριβή τους, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», βάσει της οποίας η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία εκατοντάδων νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ακόμα όμως και νότια της Κρήτης (Σούδας κ.α.).

Τότε, τέλη ’95 και αρχές ’96, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ ενέταξε στο παιχνίδι της προσωπικής της κυριαρχίας στο ασταθές πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, προτιμώντας να εξωτερικεύσει την κρίση που υπήρχε στο εσωτερικό της χώρας της. Μία τακτική γνώριμη για το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας από τα παρελθόν. 
Το σημερινό σκηνικό στη γείτονα μοιάζει αρκετά με εκείνο του Ιανουαρίου του 1996. Αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Ερντογάν από την ώρα που πρωταγωνιστεί στην τουρκική πολιτική σκηνή έχει αποφύγει να «εξαγάγει» εσωτερικές δυσκολίες του καθεστώτος του στις σχέσεις της χώρας του τουλάχιστον με την Ελλάδα.
Από την άλλη όμως, το ίδιο αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά ο τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει τόσο σοβαρή εσωτερική αμφισβήτηση. Που καταγράφηκε, κατ’ αρχήν από τη συρρίκνωση των δυνάμεων του κόμματός του, υπό την ηγεσία του διαδόχου του στην πρωθυπουργία Αχμέτ Νταβούτογλου, την άνοδο του κουρδικού κόμματος και των ακροδεξιών και την απώλεια της αυτοδυναμίας για το ΑΚΡ, που σηματοδοτεί λύση κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και ακύρωση των σχεδίων του Ερντογάν για την εγκαθίδρυση της μονοκρατορίας του μέσω της αλλαγής του Συντάγματος και της ενίσχυσης έτσι των αρμοδιοτήτων του προέδρου της χώρας.

Παρακολούθηση

Η Αθήνα παρακολουθεί στενότερα τα τελευταία 24ωρα τις τουρκικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Η πρόκληση στην Άνδρο συσχετίστηκε άμεσα με την τελευταία έκδοση των απαράδεκτων αναθεωρητικών διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, σχετικά με τα πεδία βολής. Όπου, στη λογική της συγκυριαρχίας, διεκδικεί να ιδρύσει δεύτερο, ενώ αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να διαθέτει τρία!!!
Την ίδια ώρα, νέα ανησυχία προκαλεί η είδηση για τον κατάπλου τουρκικών πολεμικών σκαφών σε αλβανικά λιμάνια, την ώρα που ο Έντι Ράμα εγείρει θέμα συνόρων και ΑΟΖ μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Είδηση που συνάδει με τη στρατηγική «περικύκλωσης» της Ελλάδας, που έχει βάλει μπροστά η Άγκυρα.

Και ακόμα μεγαλύτερη, η ξαφνική επανεμφάνιση στο σκηνικό της τουρκικής πολιτικής σκηνής του Ντενίζ Μπαϊκάλ, του υπουργού Εξωτερικών δηλαδή της εποχής των Ιμίων, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ως τον μοναδικό αξιόπιστο συνομιλητή του από τους κεμαλιστές, το δεύτερο δηλαδή κόμμα της Βουλής.
Πηγή εφημ. «Press Time»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ