}

09 Ιουλίου, 2015

Βιώσιμη πρόταση σε ορίζοντα τριετίας με προϋπόθεση το κούρεμα του χρέους

"ΠΑΙΡΝΕΙ" ΧΑΜΗΛΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ 8 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

Από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου περνά αυτή την ώρα το πακέτο με τα μέτρα, που οφείλει να αποστείλει μέχρι το βράδυ σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τον ΕSM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από προχθές.
Τα μέτρα σε σύνολο τριετίας ανέρχονται στα 12 δισ.ευρώ! Δηλαδή 4 δισ.ευρώ ανά έτος, πρόκειται για μια συμφωνία "αιματηρή" αλλά αναγκαία καθώς εάν κερδιθεί το στοίχημα της ανάπτυξης θα αποδώσει καρπούς. Εκ των ουκ άνευ όμως η διαγραφή χρέους, καθώς δεν είναι βιώσιμο, και εμποδίζει την οποιαδήποτε ανάκαμψη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να εντάξει στην πρόταση οποιοδήποτε μέτρο θεωρηθεί αναγκαίο για να καμφθεί η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς στο τραπέζι έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit.
Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα του χρέος, ζητώντας να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Ντόναλντ Τουσκ.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με τα μέτρα για την τριετία περίπου 12 με 13 δις ευρώ! 
Εφόσον πάντως εγκριθεί η πρόταση από το κυβερνητικό συμβούλιο στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αφού κλείσει αυτός ο κύκλος των επαφών και με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Τσίπρας θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποστείλει την πρόταση στις Βρυξέλλες. Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ΕSM στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής.
Θα ακολουθήσει η επεξεργασία της πρότασης και μάλλον θα γίνουν επικοινωνίες με την Αθήνα για όποιες “διορθώσεις” και “βελτιώσεις”. Επιπλέον σε αυτή τη φάση αναμένεται να κορυφωθεί και η κόντρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού το ΔΝΤ θέτει πιεστικά το σχετικό σενάριο με τους Ευρωπαίους να είναι εξαιρετικά φειδωλοί.
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα “μπλοκάρει” η όλη προσπάθεια σε αυτά τα στάδια, τότε θα συνέλθει το Σάββατο το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία – αλλιώς θα εισηγηθεί αρνητικά.
Για την Κυριακή πάντως έχει ήδη ανακοινωθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο ώρες αργότερα, στις 19:00). Για τους απαισιόδοξους το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συγκληθούν και οι δύο αυτές σύνοδοι υποκρύπτει και το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί αμέσως και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη! 
Αναλυτικά τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.
1. ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
2. Αν και η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι δανειστές φαίνεται ότι απαιτούν την κατάργησή της, όπως και των υπόλοιπων εξαιρέσεων που προβλέπει ο ΦΠΑ.
3. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, σταδιακά από το 2016.
4. Κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών σταδιακά έως το τέλος του 2017.
5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017.
6. ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
7. Εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από τον Οκτώβριο του 2015, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες.
8. Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.
9. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και στη συνέχεια αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
10. Σταδιακή κατάργηση από την 31η Οκτωβρίου 2015 και έως το τέλος του 2017 όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
11. Aναστολή των κυβερνητικών σχεδίων για τις αλλαγές στα εργασιακά και νομοθέτηση του νέου πλαισίου το φθινόπωρο του 2015.
12. Aμεση εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κ.λπ.
13. Eφαρμογή των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
14. Aνοιγμα επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές κ.λπ.
15. Yλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.
Η συμφωνία καθίσταται απαραίτητη, αλλά θα είναι και "δυσκολοχώνευτη".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ