}

09 Ιουλίου, 2015

Ξαφνικός θάνατος για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις

Τέλος και στις πρόωρες (με αυστηρά πέναλντι), «κούρεμα» στις υπόλοιπες με αναδρομική αύξηση των εισφορών
Περικοπές έως και 80% που ισοδυναμούν με «μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από την άλλη εβδομάδα, αναδρομική αύξηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συνταξιούχους από 1/1/2015, δραματικές περικοπές σε συνταξιούχους κάτω των 67 ετών και τριπλασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων-αγροτών αναμένεται να συμπεριληφθούν στις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει αύριο η ελληνική πλευρά στους δανειστές, στο πλαίσιο των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.


Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η δέσμευση που έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας είναι ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, με το οποίο θα κυρώνονται οι όποιες παρεμβάσεις, πρέπει να είναι έτοιμο έως την ερχόμενη Τετάρτη. Ετσι, θα υπάρξει άμεση ψήφιση και ακόμη πιο άμεση εφαρμογή μιας σειράς από πολύ σκληρά μέτρα, που υπόσχεται η κυβέρνηση να κάνει πράξη. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά αποδέχεται πλήρως το πακέτο Γιούνκερ στη βελτιωμένη έκδοσή του και, μάλιστα, φέρνει πιο κοντά την έναρξη των παρεμβάσεων. Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό αναμένεται να επικεντρωθούν στα εξής σημεία:
  • Αύξηση του πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 6% σε 16% τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για όσους βγουν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα από το 62ο, που είναι το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η περικοπή στη σύνταξη θα ανέλθει στο 80%. Ετσι, ουσιαστικά αποτρέπονται όσοι πληρούν τα κριτήρια να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από το γενικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις άμεσα και όχι από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπως ήταν η τελευταία ελληνική πρόταση. Ομως, επειδή ο Ιούλιος έχει ήδη ξεκινήσει, είναι πιθανό η συγκεκριμένη διάταξη να τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία που ο νόμος θα δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
  • Αναδρομική αύξηση από 1/1/2015 στην αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική. Η διατύπωση του συγκεκριμένου μέτρου και ο τρόπος εφαρμογής της αναδρομικής ισχύος του προβληματίζουν την ελληνική πλευρά, ώστε να μην κριθεί αντισυνταγματικό από τυχόν προσφυγές συνταξιούχων στα αρμόδια δικαστήρια.
  • Αμεση εφαρμογή της αύξησης στις επικουρικές συντάξεις της εισφοράς των εργαζομένων από 3% σε 3,5%.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει άμεση περικοπή του από το 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων.
  • Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων έως το τέλος του έτους.
  • Εξισορρόπηση εισφορών όλων των Ταμείων στη βάση του ΙΚΑ άμεσα, άρα τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών.
  • Χορήγηση μόνο της βασικής σύνταξης των 280 ευρώ για όσους είναι κάτω των 67 ετών και βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2015 και μετά. Η καταβολή του αναλογικού σκέλους της σύνταξης θα γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Οι προτάσεις είναι θετικές λέει ο Βαλς!
«Ισορροπημένες» και «θετικές» χαρακτήρισε ο Μανουέλ Βαλς τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις». Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σε γραπτή δήλωσή του στην εθνοσυνέλευση της χώρας του υπογραμμίζει ότι η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και κατ' επέκταση στην καρδιά της Ευρώπης και την Ε.Ε. είναι ύψιστης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας και ότι ενδεχόμενο Grexit θα ήταν «παραδοχή ανικανότητας», κάτι που η Γαλλία αρνείται να δεχτεί. Οπως τόνισε, μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι ακόμα εφικτή, ενώ εκτίμησε ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε την Ελλάδα θα επηρέαζε ταυτόχρονα και την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, ο γενικός εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών της γαλλικής Γερουσίας Αλμπερίκ ντε Μονγκολφιέρ εκτιμούσε ότι η έκθεση της Γαλλίας σε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας φτάνει τα 65 δισ. ευρώ και όχι τα 40 δισ. ευρώ, όπως έχει αναφερθεί.
Από σήμερα πάλι 120 €ευρώ στα περήφανα γηρατιά
Κι άλλα τόσα σε δικαιούχους επιδομάτων ΟΑΕΔ
Με υπουργική απόφαση παρατείνεται έως και την ερχόμενη Δευτέρα η τραπεζική αργία και διατηρείται το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν από σήμερα το δεύτερο «έναντι» ύψους 120 ευρώ από τη σύνταξή τους (όσοι δεν έχουν χρεωστική κάρτα ή κάρτα αναλήψεων) από τα γκισέ των 1.250 τραπεζικών υποκαταστημάτων που θα είναι ανοιχτά.

Το υπουργείο Οικονομικών με υπουργική απόφαση «ξεκλείδωσε» τη δεύτερη δόση της σύνταξης για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων. Επιπλέον, και οι συνταξιούχοι οι οποίοι πληρώνονται από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού θα λάβουν το ποσό των 120 ευρώ σε αντιστοιχία με το νόμισμά τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ ή άλλων επιδομάτων, οι οποίοι θα λάβουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ.
Στα ανοιχτά τραπεζικά υποκαταστήματα θα εκτελούνται οι εξής πράξεις:
  • Πληρωμή 120 ευρώ (μόνο μία φορά) «έναντι» σε συνταξιούχους χωρίς κάρτα αναλήψεων.
  • Καταβολή 120 ευρώ (μόνο μία φορά) σε δικαιούχους επιδομάτων - παροχών από τον ΟΑΕΔ (τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξάρτητων απασχολουμένων).
  • Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες.
  • Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).
  • Εκδοση κωδικών web banking.
  • Εκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών.
  • Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό, τα οποία αφορούν:
  • Επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια.
  • Εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).
Στ. Κράλογλου
Η ΕΚΤ διατήρησε πάλι αμετάβλητη τη ρευστότητα
Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA),
Ουσιαστικά, η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το ανώτατο όριο στα 88,6 δισ. ευρώ, αν και την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε να «κουρέψει» την αξία των εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα. Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη, καθώς περιμένει και αυτή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών. Εάν υπάρξει συμφωνία και επικυρωθεί από το Εurogroup, τότε η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αλλάξει τη στάση της. Ωστόσο οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.
Χωρίς τόκους οι οφειλές στο Δημόσιο!
Μόνο το κεφάλαιο της βεβαιωμένης οφειλής θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προσαυξήσεις που εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του ΤAXIS, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Αυτό διευκρινίστηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), καθώς το σύστημα του TAXISnet συνέχιζε να καταλογίζει προσαυξήσεις σε απλήρωτες οφειλές, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν «παγώσει» για όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνονται έως την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Εως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Επίσης, κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Ωστόσο, οι εφαρμογές του ΤAXIS στις οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες αυτή την περίοδο συνεχίζουν να εμφανίζουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από τον ΚΦΔ (0,73% ανά μήνα καθυστέρησης) λόγω της μη δυνατότητας τροποποίησης και εναρμόνισης όλων των εφαρμογών, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αγνοήσουν τις προσαυξήσεις αυτές, όπως διευκρινίζει η ΓΓΔΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,5 δισ. ευρώ.
Στ. Κράλογλου
Αντλήθηκαν 1,625 δισ. από έντοκα γραμμάτια
Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μέσω δημοπρασίας εξάμηνων έντοκων γραμματίων, κι έτσι, μαζί με τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα, θα αναχρηματοδοτηθούν πλήρως τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ που λήγουν αύριο.
Στη χθεσινή δημοπρασία το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα, στο 2,97%. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στις 1,30 φορές. Από το 1,625 δισ. ευρώ, τα 375.000.000 ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Επιπλέον, τέτοιες προσφορές, ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, μπορούν να υποβληθούν έως σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.
Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καλύψει ξανά έκδοση έντοκων γραμματίων στις 17 Ιουλίου. Πρόκειται για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ έντοκων γραμματίων (εξάμηνης διάρκειας) θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 7 Αυγούστου και μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Αυγούστου, λήγουν τρίμηνα έντοκα 1,4 δισ. ευρώ.
«Die Welt»: Ακριβότερο το Grexit (από τη νέα στήριξη) στη Γερμανία
Πολύ μεγαλύτερο θα ήταν για τη Γερμανία το κόστος που θα προέκυπτε από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε σύγκριση με το κόστος της περαιτέρω στήριξης της χώρας μας, όπως τονίζει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ.
Με χθεσινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο κ. Φράτσερ χαρακτηρίζει «μοιραίο ένα Grexit και για τους Ελληνες και για τη Γερμανία» και επισημαίνει ότι «ύστερα από ένα Grexit η Γερμανία θα αναλάβει ακόμα περισσότερες ευθύνες αναφορικά με την Ελλάδα και θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα». Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, «δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να καταλήξουμε σε συμφωνία, διότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια -είτε με είτε χωρίς ευρώ- θα χρειαστεί περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά πότε αυτή θα επιτευχθεί και πώς θα είναι».

Ο κ. Φράτσερ υπογραμμίζει ότι «ένα Grexit θα ενίσχυε την ευθύνη της Γερμανίας και της Ευρώπης, ώστε να απαλύνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και «πάνω απ' όλα, θα ήταν αποτυχία της γερμανικής πολιτικής». Παράλληλα, χαρακτηρίζει αυταπάτες τις απόψεις ότι η χώρα μας θα μπορούσε να βοηθηθεί με μια «προσωρινή έξοδο από το ευρώ» και ότι ένα υποτιμημένο νόμισμα στην Ελλάδα θα τη βοηθούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ