Σάββας Καλεντερίδης |
Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους λόγους, για τους οποίους έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό η νευρικότητα της Αγκυρας, νευρικότητα που είναι δυνατόν να επηρεάσει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί, λόγω αντικειμενικών αδυναμιών, η μοναδική διέξοδος στα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας αλλά και στο «δικό» της Κουρδικό.
Πριν προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τα μέτωπα, στα οποία είναι δυνατόν να αναζητήσει διέξοδο η Αγκυρα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την οργή που υπάρχει στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη Ρωσία, οργή που φθάνει στο σημείο ο Τούρκος πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «βάρβαρα», «απάνθρωπα», «βρόμικα» κ.λπ., αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις και στους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη Συρία. Οι χαρακτηρισμοί είναι ενδεικτικοί της πίεσης που δέχεται ο Νταβούτογλου από την πορεία των εξελίξεων.
Στο ίδιο, ίσως και χειρότερο, επίπεδο είναι η οργή που διακατέχει την τουρκική ηγεσία απέναντι στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν ότι προδόθηκαν από μια στρατηγική σύμμαχο, η οποία -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγκυρας- συμφώνησε για μια λύση στη Συρία όχι μόνο ερήμην της Τουρκίας, αλλά μια λύση που είναι εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της και μάλιστα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητά της.
Με δεδομένα αυτά και με επιπλέον ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να θέλει κάπου να «ξεσπάσει», να δώσει διέξοδο στην οργή της, αλλά και να αναστηλώσει το ηθικό του τουρκικού λαού, το οποίο έχει πληγεί από τις εξελίξεις στη Συρία, την ήττα των Τουρκομάνων, τις πολύνεκρες εκρήξεις στην Αγκυρα και στο Ντιγιαρμπακίρ, και τις συνεχιζόμενες μάχες στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Αθήνα και τη Λευκωσία, και να μη δώσουμε την ευκαιρία που ίσως περιμένουν κάποιοι στην Αγκυρα και όχι μόνο.
Η κυβέρνηση -και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, που έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος όπως με την τοποθέτηση Βαρουφάκη, βάζοντας αυτή τη φορά σε ένα άλλο κρίσιμο υπουργείο ένα άτομο που «φώναζε από μακριά» ότι είναι ακατάλληλο για τη θέση αυτή- δυναμίτισε και τίναξε στον αέρα την κοινωνική ηρεμία, φέρνοντας απέναντι στην κυβέρνηση επιστήμονες και αγρότες, με τους δεύτερους να έχουν κόψει τη χώρα στα δύο και να απειλούν την ήδη κατεστραμμένη οικονομία. Ευτυχώς που η αντιπολίτευση δεν επιδεικνύει την ανωριμότητα, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όταν αυτή ήταν στην αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να βρεθεί μια διέξοδος, και για λόγους εθνικούς.
Το άλλο μέτωπο που πρέπει να κλείσει επειγόντως η κυβέρνηση είναι το Προσφυγικό. Να μην επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη του 2015 που μας έφεραν και στο θέμα αυτό όχι στο χείλος, αλλά σχεδόν στον πάτο του γκρεμού. Ευτυχώς που και σε αυτό το μέτωπο η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη βοηθάει την κυβέρνηση αν όχι να το κλείσει, τουλάχιστον να το θέσει υπό σχετικό έλεγχο, περιμένοντας τις θετικές εξελίξεις στη Συρία, για να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές και να αρχίσει η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.
Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό της αξιολόγησης. Αν και, όπως προαναφέραμε, η τοποθέτηση Κατρούγκαλου σε ένα κρίσιμο υπουργείο αποδεικνύεται δυστυχώς και πάλι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, με το Ασφαλιστικό να αποτελεί ένα αγκάθι στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να μην ξαναζήσουμε σε δύο τρεις μήνες το δράμα του Ιουλίου του 2015, τότε που η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ έφτασε την Ελλάδα στο σημείο της ολοκληρωτικής καταστροφής.
Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά σε επιφυλακή, για να μην παρασυρθεί η Ελλάδα στη δίνη των εξελίξεων, που αναμένεται να είναι για την Τουρκία τόσο οδυνηρές όσο ήταν το 1922 - 23 για μας τους Ελληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου