}

10 Ιουλίου, 2015

Καταργείται η εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Αλλαγές στην αγορά πετρελαιοειδών


Καταργείται η εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
Ένα μέτρο που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των πετρελαιοειδών, αλλά και στην τσέπη των πολιτών σχεδιάζει να θεσπίσει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την κατάργηση της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.


Το μέτρο, που ισχύει τα τελευταία χρόνια, μόνο αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία δεν έφερε καθώς το επίδομα, αν και από μια πρώτη ματιά φαινόταν γενναιόδωρο για τους πολίτες, στον τελικό λογαριασμό που έκανε το νοικοκυριό διαπίστωνε ότι κατά μέσον όρο το όφελος που είχε ανά λίτρο ήταν πολύ λιγότερο από τα 35 λεπτά που ήταν η επιδότηση.

Αυτό διότι η επιδότηση ανά λίτρο εξαρτιόταν από αρκετούς παράγοντες όπως είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, τα τετραγωνικά του σπιτιού και φυσικά η ζώνη όπου βρισκόταν το ακίνητο.

«Το Βήμα» απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και τον ρώτησε κάτι απλό: Όταν το λίτρο κόστιζε στο τέλος της χειμερινής σεζόν 90 λεπτά, πόσα από αυτά ήταν ο φόρος; Η απάντηση που λάβαμε είναι 23 λεπτά ανά λίτρο. Τώρα που θα πέσει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, στα 6 λεπτά ανά λίτρο ο ΕΦΚ, πόσο θα κοστίζει το λίτρο (εφόσον φυσικά δεν αλλάξουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου); Η απάντηση είναι περίπου στα 70 λεπτά ανά λίτρο.

Θα πει κάποιος και εύλογα ότι η επιδότηση ανά λίτρο είναι 35 λεπτά και άρα, αντί για ελάφρυνση, τα νοικοκυριά θα έχουν επιβάρυνση καθώς με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυτόματα θα καταργηθεί και η επιδοματική πολιτική.

Από μια πρώτη ματιά μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό είναι σωστό. Αυτό όμως ισχύει μόνο για όσους κατανάλωναν πετρέλαιο στο ύψος του επιδόματος. Όταν κάποιος ξεπερνούσε το όριο που είχε θέσει η υπουργική απόφαση, τότε η τιμή ήταν «κλειδωμένη» στα 90 λεπτά και δεν υπήρχε κανένα επίδομα.

Για παράδειγμα, έστω μια οικογένεια διαμένει στη Φλώρινα, που ανήκει στην Α' ζώνη, σε κατοικία 80 τ.μ. Η συγκεκριμένη οικογένεια χρειάζεται για όλον τον χειμώνα 3.500 λίτρα για να ζεσταθεί, όμως τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 2.000. Η επιδότηση, δηλαδή, είναι 700 ευρώ.

Με βάση την τιμή των 90 λεπτών ανά λίτρο το κόστος για τα 3.500 λίτρα ανήρχετο σε 3.150 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή διαμορφωθεί στα 70 λεπτά λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τότε το τελικό κόστος ανέρχεται σε 2.450 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει όφελος από τη μείωση της τιμής λόγω κατάργησης της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης 700 ευρώ. Όσο, δηλαδή, ήταν το επίδομα πετρελαίου, που και πολύπλοκες διαδικασίες έπρεπε να ακολουθήσει για να το λάβει και έπρεπε να περιμένει αρκετούς μήνες ώσπου να δει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος ζει στη Θεσσαλονίκη (Β' ζώνη) σε κατοικία 90 τ.μ. και χρειάζεται 2.500 λίτρα ετησίως για να ζεσταθεί, επιδοτείται με βάση τα σημερινά δεδομένα με 472 ευρώ (για 1.350 λίτρα). Όταν όμως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αγοράζει το πετρέλαιο προς 70 λεπτά το λίτρο, τότε αντί για 2.250 ευρώ (2.500 λίτρα Χ 0,90 λεπτά) θα πληρώσει 1.750 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχει ετήσιο όφελος 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του επιδόματος θα είχε 472 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, ο φόρος θα καθοριστεί στα 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα 33 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. «Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού ως το τέλος του έτους θα έχει "κλειδώσει" όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει ως το τελευταίο πρατήριο».

Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό που ήταν η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ