Με την κατάθεση στην Βουλή και τη συζήτηση-ψήφιση στην Ολομέλεια της πρότασης της κυβέρνησης για την συμφωνία με τους εταίρους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την τελική συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ήδη, χθες το βράδυ η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε στους θεσμούς και ενημερώθηκαν η Ευρωπαική Επιτροπή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισενμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Μοσχοβισί που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θετική τοποθέτηση για την ελληνική πρόταση. Και πώς να μην έχουν θετική τοποθέτηση όταν συνέβαλαν στη συγγραφή της.
Σήμερα οι Θεσμοί έχοντας την ελληνική πρόταση θα προβούν σε μία τριπλή αξιολόγηση:
-θα εκτιμήσουν κατά πόσο η ελληνική κρίση αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη
-θα αξιολογήσουν αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
-θα εκτιμήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας
-θα αξιολογήσουν αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
-θα εκτιμήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας
Με βάση αυτά και με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων μέχρι αύριο το βράδυ θα κάνουν την εισήγησή τους στο Euroworking Group για να γίνει δεκτό το αίτημα για δάνειο της ελληνικής κυβέρνησης από τον ESM. Το Euroworking Group θα συνεδριάσει το Σάββατο το πρωί ενώ η καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει το Σάββατο στις 4.00 το μεσημέρι.
Όποια κι αν είναι η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών εκτιμάται ότι την Κυριακή θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου είτε να επικυρωθεί η ελληνική πρόταση είτε να απορριφθεί και να ανοίξει η διαδικασία για το Grexit.
Παράλληλα τρέχουν ήδη από χθες το βράδυ οι διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου όταν το ελληνικό αίτημα θα φθάσει στο Eurogroup να υπάρχει αφενός η θετική πρόταση των θεσμών και αφετέρου η κατ αρχήν έγκριση από την ελληνική Βουλή που θα αποτελεί εγγύηση ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.
Έτσι μετά την χθεσινή τρίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την πρόεδρο κα Ζωή Κωνσταντοπούλου η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατατέθηκε στην Βουλή στα αγγλικά και σε ένα άρθρο. Η συμφωνία έχει περάσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο χωρίς την υπογραφή των υπουργών κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Παναγιώτη Καμμένου. Στις 2.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Βουλή για να εγκρίνει την ελληνική πρόταση. Νωρίτερα θα έχουν συνεδριάσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ακόμη κι αν υπάρξουν διαρροές η πρόταση θα ψηφιστεί ωστόσο αυτό θα αποτελέσει αφετηρία ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.
Εάν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων από τον ESM που όμως θα απαιτήσουν περί τις 4-5 εβδομάδες. Οι Θεσμοί και η ΕΕ θα πρέπει να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους για να επιλυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα που η ελληνική κυβέρνηση έχει να καταβάλλει τις δόσεις στην ΕΕ και στο ΔΝΤ προκειμένου να μην υπάρξει χρεοκοπία.
Εάν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων από τον ESM που όμως θα απαιτήσουν περί τις 4-5 εβδομάδες. Οι Θεσμοί και η ΕΕ θα πρέπει να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους για να επιλυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα που η ελληνική κυβέρνηση έχει να καταβάλλει τις δόσεις στην ΕΕ και στο ΔΝΤ προκειμένου να μην υπάρξει χρεοκοπία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όποια λύση κι αν βρεθεί το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψήφισης των νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το εάν θα περιλαμβάνει δέσμευση και όχι απλώς υπόσχεση όπως αυτή του Νοεμβρίου του 2012 που δεν εκπληρώθηκε για το ελληνικό χρέος και για αναπτυξιακό πακέτο.
Ανοιχτό το κούρεμα του χρέους
Το κλειδί για να μην λήξει άδοξα η περιπέτεια με μία σύντομη αρνητική δήλωση από το Eurogroup το Σάββατο το απόγευμα που θα προδικάσει και την αρνητική απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι το εάν η ΕΕ ανταποκριθεί θετικά πέρα από την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους. Επ αυτού τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές και διαφορετικές δηλώσεις από την γερμανική κυβέρνηση και από ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ το θέμα αποτελεί πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον που έχει παρέμβει δραστικά.
Είναι χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegelonline το οποίο αναφέρει ότι στις επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την κα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ ζητά επιτακτικά και κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου εντάσσει το περιοδικό και δημοσιεύματα από τοAssosiated Press και από τους Times της Νέας Υόρκης τα οποία θυμίζουν το κούρεμα του γερμανικού χρέους που έκαναν το 1953 οι νικήτριες χώρες και αποτέλεσε την βάση για την οικονομική απογείωση της Γερμανίας.
Το καινούργιο στοιχείο είναι η φαινομενική τουλάχιστον αλλαγή στάσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ομιλία του χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Bundesbank στην Φρανκφούρτη ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι “έχει δίκιο το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δίχως κούρεμα”. Πρόσθεσε όμως ότι οι κανόνες της Ευρωπαικής Ένωσης δεν επιτρέπουν να προχωρήσει σε κούρεμα. Εκτιμάται ότι απαντά στην διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επιμένει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο αλλά αρνείται να κουρέψει το χρέος προς το ΔΝΤ.
Στο θέμα του ελληνικού χρέους όμως αναφέρθηκε σήμερα και η κα Ανγκέλα Μέρκελ η οποία απέκλεισε κλασσικό κούρεμα. Από το Σεράγεβο η κα Μέρκελ ανέφερε πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης, δεν απέκλεισε όμως ρύθμιση με την μορφή παγώματος, επιμήκυνσης και χαμήλωμα επιτοκίων. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι “ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού”. Παρόμοια θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει προχθές και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος σημείωσε ότι “ Οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν για την Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς «κούρεμα», καθώς όπως εξήγησε το «haircut» είναι μια δύσκολη απόφαση για αρκετά κράτη-μέλη πάντως και εκείνος απέκλεισε το grexit.
Ένας ακόμη ευρωπαίος αξιωματούχος ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μία λύση win-win, Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση μεταρρυθμίσεων και οι πιστωτές να εξετάσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου